„Valstiečius“ ragina vykdyti įsipareigojimus kultūrininkams: jų algos ir taip mažiausios

„Valstiečius“ ragina vykdyti įsipareigojimus kultūrininkams: jų algos ir taip mažiausios

Socialdemokratai valstybės biudžete siūlo numatyti papildomus 5 mln. eurų kultūros ir meno darbuotojų, dirbančių savivaldybėse, algoms.

Pasiūlymą biudžeto projektui užregistravusi Seimo narė Raminta Popovienė sako, kad kultūros ir meno darbuotojų algos viešajame sektoriuje išlieka vienos mažiausių.

Jei Lietuvą lygintume su Europos Sąjungos šalimis, tai mažesnės algos yra tik Bulgarijoje ir Rumunijoje.

„Vidutinė alga pernai siekė apie 580 eurų „į rankas“, o dirbančiųjų savivaldybėse algos yra dar mažesnės. Jei Lietuvą lygintume su Europos Sąjungos šalimis, tai mažesnės algos yra tik Bulgarijoje ir Rumunijoje. Specialistų šiame sektoriuje mažėja, be to, sunku pritraukti dirbti žmones į nuo didžiųjų miestų nutolusius regionus“, - teigia Socialdemokratų frakcijai priklausanti R. Popovienė.

Pasak parlamentarės, įvertinus biudžeto projektą matyti, kad dalis planuojamo atlyginimų didinimo perkeliama ant savivaldybių pečių.

„Valdantieji kartojo, kad kultūra yra svarbiausia. Be to, šio sektoriaus darbuotojams buvo pažadėta, kad darbo užmokesčiui kasmet bus skiriami papildomi 5 mln. eurų. Tačiau savo žodžio valdantieji nesilaiko. Manau, kad duoti įsipareigojimai turi atsispindėti biudžeto projekte“, - teigia R. Popovienė.

Kultūros sektoriuje dirba 23 tūkst. darbuotojų. Kiek daugiau nei pusė darbuotojų (14,5 tūkst.) dirba viešojo sektoriaus įstaigose (Kultūros ministerijos valdymo srities kultūros įstaigose – 5,1 tūkst., savivaldybių įstaigose – 6,9 tūkst., 2,5 tūkst. – mokyklų bibliotekose ir kitose žinybinėse kultūros įstaigose), skelbiama Ilgalaikio tvaraus viešojo sektoriaus darbuotojų darbo užmokesčio finansavimo strategijos projekte.

Čia pat nurodoma, kad savivaldybių kultūros įstaigų darbuotojų darbo užmokestis yra mažesnis nei dirbančiųjų valstybės įstaigose. Įvairiose savivaldybėse kultūros ir meno darbuotojų vidutinis darbo užmokestis iki mokesčių yra skirtingas – nuo 473 iki 826 eurų.

Susiję straipsniai

Close